13. feb, 2012

Hane eller tik?

Det har jag funderat på många gånger,när jag för många år sedan, skulle ha min första valp, men funderingen tog slut, då det fanns bara två hanar kvar.

Sen dess har jag haft hanar och tikar i olika raser och jag kan inte säga att den ena har varken varit svårare eller lättare.

Alla är ju individer och jag tror på min erfarenhet, att lägger man ner mycket tid på sin hund de två första åren, under dens uppväxt så brukar det bli bra, vilket man än har. 

Jag har gått på valpkurser,grundkurser, vardagslydnad, nybörjarlydnad eller någon annan kurs som varit intressant, alltefter hunden utvecklas och fått hjälp av mycket erfarna människor på brukshundsklubben, så har det gått lättare och mycket roligare, då det hela är även en social grej både för mig och hunden.

Även idag, går jag på kurser för andra, fast jag skulle kunna träna själv, men för min hunds utveckling är detta jätteviktig och för mig och se hur den nya individen utvecklas.

Under hela valpstadiet och unghundsstadiet, då hunden utvecklas är jag jättenoga med, att  mina hundar bara får träffa positiva människor och hundar, om den lille blir påhoppad, kan det sitta kvar i det senare livet och ens egna hund börjar skälla på andra, som kan vara stor del osäkerhet och behöver inte alls betyda att hunden är arg.

När hundarna kommer in i slyngelåldern, kan dom vara lite stökiga, men som vi säger dom är inne i en period och har man lagt tid på uppfostran och härdat ut, så får man en bra hund, men man måste lägga ner tid, när man skaffat hund.

Så min egen erfarenhet, så tycker jag inte det är så stor skillnad på hane och tik, ibland kan jag tycka att det är lättare med hane.

Nu kan jag ju inte ha hanar då jag har avelstikar, men om jag skulle välja valp, så skulle jag titta  på individen mer, än om det är en hane eller tik.

För hur man än är utbildad och har erfarenhet, så kommer nya individer, nya situationer, så man blir aldrig fullärd🤪

Ovan en bild på en av mina hanar, Tyke omtyckt av många, 8 år❤

Tassvink från Oss🙂

Dela den här sidan